Interview M. Voets

 

Hoe bent u bij het Retraitehuis terecht gekomen?

Ik heb gesolliciteerd op de vacature afgelopen voorjaar.

 

Hoe ziet de werkdag er uit van een personeelsadviseur?

Ik zeg meestal dat ik als ik naar mijn werk ga voor 40 % weet wat ik die dag ga doen, de andere 60 % zijn zaken die die dag oppoppen en opgepakt moeten worden. Medewerkers die binnenkomen met vragen, managers waarmee je overlegt. Veel vragen en werk komt via de mail, daarnaast heb je beleidszaken en projecten lopen die je ook moet volgen en waar je dingen voor moet doen. Het is meestal hollen of stilstaan: je hebt een paar weken veel te doen en dan opeens een paar dagen waarin het heel rustig is.

 

Met wat voor zaken houdt u zich voornamelijk bezig?

Alles op het HR-vakgebied, ik ben de enige P&O-er binnen het Retraitehuis. Dat betekent dat ik administratief de contracten regel en verwerk,  de sollicitatiegesprekken doe, het ziekteverzuim verwerk en de betreffende medewerkers en leidinggevenden ondersteun. Ik ondersteun de managers bij alle zaken die over de medewerkers gaan, zoals functioneren en opleidingen. Ook geef ik richting aan het HR-beleid binnen de organisatie en functioneer ik als klankbord voor directeur en leidinggevenden. Daarnaast heb ik verschillende projecten zoals de invoering van de werkkostenregeling, de digitale loonstrook, het digitaliseren van de personeelsdossiers, enzovoorts.

 

Hoe bereid u zich voor op een sollicitatiegesprek en een ontslaggesprek?

Voor een sollicitatiegesprek lees ik de brief en het cv, ik kijk of er gaten inzitten, of opleidingen logisch bij elkaar passen, of banen elkaar logisch opvolgen. Meestal wordt ik door het lezen nieuwsgierig naar de persoon erachter en krijg ik vanzelf vragen. Voor een ontslaggesprek ga ik even zitten, ik bedenk me hoe het voor de medewerker is om zo’n bericht te krijgen en bedenk de juiste bewoordingen.

 

Wat voor een opleiding heeft u gevolgd en heeft u veel aan deze opleiding gehad? waarom wel of waarom niet.

Ik heb Personeelwetenschappen (Human resource management) gedaan aan de Universiteit van Tilburg. Dit heeft me veel algemene informatie, modellen en zienswijzen opgeleverd, niet alleen over het HR-vak, maar ook over psychologie, sociologie, recht en organisatie inrichting. Het was helaas weinig praktijkgericht, na mijn opleiding wist ik nog steeds niet goed wat een P&O-er nu eigenlijk echt doet.

 

Heeft u een groot aandeel in het functioneren van het Retraitehuis? En waarom denkt u van wel of van niet?

Ja en nee, HR is veelal een ondersteunend vak en binnen het Retraitehuis wordt het vaak nog gezien als administratief werk. De meerwaarde van HR ligt voor mij echter in de ontwikkeling van de organisatie in zijn geheel en alle medewerkers daarbinnen. Op dit vlak kan ik veel doen en krijg ik alle ruimte, en daarmee heb ik ook een groter aandeel in het functioneren van de organisatie als geheel. Leuke vraag trouwens!

 

Heeft u wel eens meegemaakt dat u een sollicitant hebt aangenomen door zijn of haar goede communicatie vaardigheden, waardoor achteraf bleek dat hij zei u voorgelogen heeft over zijn of haar kwaliteiten?   

Nee, het is zaak om een sollicitant voorbeelden te laten noemen van wat hij of zij gedaan heeft. Als daar geen echt antwoord op komt roept dat bij mij vraagtekens op. Bij twijfel niet doen, dus zo iemand neem ik niet aan.

 

Is het moeilijk om overzicht/controle te houden met alle zaken waar u mee bezig bent?

Ja, vind ik soms wel. Het zijn veel dingen tegelijk, met dingen die tussendoor komen en zaken die langer lopen, en dan ook nog eens over heel uiteenlopende onderwerpen.

 

Zou u zichzelf nog verder willen ontwikkelen om het gebied van HRM? Zo ja, wat dan? 

Natuurlijk. Als je wilt zorgen voor ontwikkeling van medewerkers kan je zelf moeilijk stil blijven staan. Ik wil graag nog beter willen ontwikkelen op het gebied van coachen en gesprekstechnieken. Daarnaast zijn er zoveel ontwikkelingen in het HR-gebied dat je wel bij moet blijven.

 

In onze opleiding leren we veel over organisatiestrategieën en het analyseren van bedrijfsprocessen. Wordt dat bij u in het bedrijf in praktijk gebracht? en wordt daar

veel aandacht aan besteed?

Het Retraitehuis is een kleine organisatie, waardoor het uitzetten van de strategie door het MT, waar ik in zit, gedaan wordt. Het analyseren van bedrijfsprocessen is iets wat ik meeneem in gesprekken met managers als er sprake is van hoge werkdruk, of als er efficiënter en slimmer gewerkt moet worden.

 

Wat zijn volgens u de belangrijkste HR onderwerpen voor de komende drie jaar in Nederland?

De babyboomgeneratie die nu met pensioen gaan en het daarbij benodigde opvullen van de lege plekken. Gaan we vacatures stellen of gaan we anders werken? Een echt HR thema is hoe HR nog beter als business partner kan functioneren, HR aan de voorkant laten meedenken en -werken in plaats van als administratief onderdeel.

 

Sommige mensen zijn overtuigd dat er een ‘war for talent’ gaande is. Wat denkt u hier van?

Ik denk dat dat nog niet zo is, dat is lastig te verkopen met de voor Nederland hoge werkloosheid.

 

In het aangezicht van de huidige ontwikkelingen: waar zou de individuele (jonge) HRM’er zich op moeten richten in zijn persoonlijke ontwikkeling?

Je zou breed inzetbaar moeten kunnen zijn in je vakgebied. Het hele vakgebied kunnen overzien en kunnen verbinden. En onmisbaar is goede contactuele eigenschappen, een goed gesprek voeren is het halve werk!

 

Wat vindt u leuk en wat minder leuk aan uw beroep of beter geformuleerd: wat zijn de positieve kanten en wat zijn de negatieven kanten van uw beroep?

Ik vind het leuk dat je bij zo veel verschillende zaken betrokken bent, dat maakt het erg afwisselen. Tegelijkertijd maakt dat ook dat het wel eens een chaotische dag kan zijn die totaal niet loopt zoals gepland. Bijvoorbeeld als er iets is met een medewerker en alles van tafel moet omdat dat nu even het belangrijkste is.

Plaats een reactie